Talsyntes – vilken ska man välja?

Talsyntes är ett program med syntetiska röster som läser upp text från en skärm (dator, mobil eller lärplatta) eller från vanliga böcker eller dokument. För personer med avkodningssvårigheter som t.ex. dyslexi kan talsyntesen hjälpa till med att avkoda texten, och energin kan då användas till det viktigaste: att bearbeta textens innehåll och förstå den istället för att traggla sig fram med en bristfällig avkodningsförmåga. Talsyntes kompenserar för att personen har svårt att själv läsa ut ord snabbt och rätt. Talsyntes används ibland också av personer som föredrar att lyssna till text men som inte har några läs- och skrivsvårigheter. Kanske behöver man jobba “hands-free” eller helt enkelt bara föredrar att lyssna?

När man börjar leta efter bra program som kan hjälpa till att få text uppläst så inser man snabbt att det är lite som en djungel. Det finns så många olika verktyg och alla är olika och passar till olika plattformar. Hur vet man då vad som passar bäst? Här kommer en liten checklista med aspekter att jämföra i de olika programmen. Kanske kan det hjälpa till att avgöra vilken talsyntes som passar just dig?

Bilden hämtad från Pixabay

Checklista för val av talsyntes

  • Rösterna! Jämför hur de låter, hur många olika det finns att välja på och lyssna särskilt till intonationen, hur orden och meningarna uttalas med tonhöjd och betoning som kan ge ledtrådar till om det är ett påstående eller en fråga. Kontrollera också om man kan ställa in talhastigheten.
  • Vilka plattformar är det möjligt att använda det på? Bäst är det ju om man kan använda både dator, mobiltelefon och lärplatta (android eller iPad)
  • Möjlighet att scanna/fota digital text och/eller från vanliga böcker och få det uppläst? Om det finns OCR-teknik så möjliggör det att programmet kan läsa av en bild och känna igen ord som text och gör det redigeringsbart. Därmed kan du få texten uppläst. Det innebär att du inte är låst till ett enda program för att få text uppläst utan kan vara mer flexibel.
  • Jämför hur “krångligt” det är att komma igång. Hur många klick eller val måste användaren göra innan man kan få texten uppläst?
  • Jämför kostnaden!
  • Vilka övriga funktioner erbjuder verktyget? Finns det rättstavning, ordprediktion som förutsäger ord du skriver, bildstöd eller andra funktioner som du kan behöva eller dra nytta av?

Valet av vilken talsyntes som funkar bäst är mycket individuell. Därför är jämförelser viktigt och att man verkligen granskar programmet innan man köper. Oftast erbjuder företagen en gratis provperiod.

Vill du få råd kring olika typer av talsynteser utifrån just dina behov är du välkommen att kontakta oss!

1 reaktion på ”Talsyntes – vilken ska man välja?”

  1. Pingback: Talsyntesprogram - LogoPedagogen i Västerbotten AB

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: