Talsyntesprogram

I dagens skolsverige behövs möjligheten för elever med läs- och skrivsvårigheter att få tillgång till bra talsyntesprogram för att få texter upplästa oavsett om eleverna har tillgång till dator/lärplatta eller fysiska böcker och läromedel. Att läsa för att lära är viktigt likväl som att träna på själva lästekniken, avkodningen.

Jag kan inte påstå att jag har kunskap om alla talsyntesprogram eftersom det finns så många olika alternativ och tjänster. Idag så byggs talsyntes in i befintliga tjänster och hemsidor och är ett led i att skapa tillgänglighet. Jag tänker i detta blogginlägg presentera några verktyg som erbjuder talsyntes som jag själv har erfarenhet av och tycker är bra.

Alla människor är olika och därför är det viktigt att man provar ut verktygen för att se hur de passar efter tycke, smak och behov. Läs i tidigare inlägg om checklistan som kan hjälpa dig att välja RÄTT talsyntes för dig.

Jag börjar med att presentera ett verktyg som är nytt för mig men som känns riktigt användarvänlig och enkel att använda, både för individer som föredrar att läsa från riktiga böcker och på skärm. Verktyget har utvecklats av Adam Gustavsson som, efter att ha saknat en riktigt bra och enkel talsyntes för barn, tog saken i egna händer och skapade det som saknades. Resultatet blev IcanRead appen.

IcanRead appen

Appen gör det enkelt för alla att läsa. Bara peka och lyssna.

IcanRead läser text, oavsett om det är i en bok, på en skärm eller till och med handskrivet. Rösterna är samma som Microsoft och Google använder i sina talsynteser.

Appen fungerar i alla mobiler.

Det finns två lägen, stativ- och handhållet läge. IcanRead använder avancerad Artificiell intelligens (AI) för att känna igen ett pekande finger och var du pekar. Det här läget är perfekt för när du studerar och inte vill bli distraherad av din mobil.

Se film HÄR om hur det fungerar.

ClaroRead Plus

Programmet har många olika funktioner såsom talsyntes, rättstavning, OCR-teknik som möjliggör att man kan omvandla ett låst dokument till redigeringsbar text och få det uppläst med markörmedföljning. Man kan spara text till en ljudfil eller video.

Talsyntesen ClaroRead talar när orden skrivs, bokstav för bokstav, ord för ord eller mening för mening (skriveko). Programmet stödjer ljudning och stavningskontroll. Man kan göra personliga inställningar för layout, text, teckensnitt och färger när du arbetar i Word. Homofonkontroll, ordprediktion och ordförklaring är andra funktioner i talsyntesen.

Det finns många fler funktioner i programmet. Läs mer HÄR!

Avancerad läsare i Word

Avancerad läsare finns i Word Online som ingår i Office 365 och är delvis en talsyntes men har också många andra funktioner för läs- och skrivstöd. Det är tillgängligt för alla som har prenumeration på Office 365-paketet. För att använda funktionen, behöver man vara inloggad på sitt Microsoft-konto och jobba i ett Word-dokument som är sparat online. Funktionen finns också på desktopversionen av Word men är inte lika bra som onlineversionen enligt min mening. Inbyggt i Word finns också funktionen diktera som gör det möjligt att skriva med hjälp av sin röst. Allt på ett ställe med andra ord.
 
Fördelar med Avancerad läsare i Word Online

  • Anpassning av radbredd underlättar fokus och läsförståelse.
  • Ändring av sidfärg och anpassning av textavstånd som ökar avståndet mellan ord, tecken och rader kan underlätta avläsning av texten och att hålla fokus.
  • Med stavelsemarkering underlättar man ordigenkänning och uttal.
  • Med uppläsningsfunktion får eleven dokumentet uppläst. Varje ord markeras och läses upp allteftersom.
  • Översättning och uppläsning av texten till/på ett flertal olika språk finns.
  • Bildstöd till många ord och begrepp
  • Grammatikalternativ gör att man kan färgmarkera olika ordklasser såsom adjektiv, verb o.s.v. i texten.
  • Val av olika röster

På YouTube finns många instruktionsfilmer om Avancerad läsare.

Oribi Speak

Webbläsartillägget Oribi Speak är en högkvalitativ talsyntes med rättstavning, ordprediktion, OCR-teknik och en flerspråkig ordbok baserad på Lexins ordböcker. I ordboken ges ordförklaringar, exempel och olika sammansättningar både på svenska och upp till 20 andra språk. Användaren kan slå upp ord genom att markera ord eller att söka efter ord i ordboken.

Tillägget kan läsa all text i webbläsaren, kan ljuda bokstäver medan man skriver, läsa upp senaste meningen (skriveko) och har ordprediktion som underlättar stavning och ordframplockning samt markörsmedföljning för att läsaren enkelt ska kunna orientera sig i texten.
Läs mer om Oribi Speak HÄR.

Det finns givetvis många fler tjänster och program som erbjuder talsyntes såsom TorTalk, olika appar såsom NE författa och skolstil, scannerpennor som IRISpen och C-pen mfl.

Kontakta oss för handledning kring vad som passar just dig!

%d bloggare gillar detta: